| Over mijn werk


 

 OVER HET WERK


Vergankelijkheid en intimiteit lopen als een rode draad door mijn werk. Dit is terug te vinden in het materiaalgebruik, de onderwerpskeuze en de fragiliteit van het werk. Ik werk vanuit verschillende invalshoeken, afhankelijk van mijn stemming en fascinaties, maar zoek mijn beelden wel in de dagelijkse dingen. Perceptie dient dan ook als uitgangspunt van het werk. Hierbij ben ik vaak op zoek naar bijzondere standpunten.Waarneming
Waarnemen is een belangrijk aspect binnen mijn werk. De werkelijkheid zoals ik die waarneem. Soms ontstaan mijn beelden rechtstreeks naar de waarneming, maar het kan ook zijn dat de waarneming ten grondslag ligt aan een beeld of dat ik meerdere waarnemingen gecombineerd heb tot een beeld.

Tekenen
Het werk ontstaat altijd vanuit een waarneming, een foto die ik gemaakt heb, een beeld dat ik zag en getekend heb.
Alle textielcollages beginnen met een tekening. Soms maak ik een tekening naar aanleiding van een foto, soms direct naar onderwerp.
Vanuit deze foto maak ik dan een tekening. Deze ontstaat heel direct, rechtstreeks op het papier en ligt altijd ten grondslag aan mijn werk. De lijnvoering en sfeer in de collages zijn zo gekozen, omdat ik deze in de schetsfase al gezien heb.
Soms komen er dingen bij om het sterker te maken.

Materiaal
Ik schilder graag met acryl, maar nog liever met textiel. De gelaagdheid, kleuren, het tekenen met naald en draad of met de naaimachine. Laag over laag, transparant of dicht, kleuren door elkaar, over elkaar... Ik neem mijn tekening over op stof en werk 'm uit met textiel. Ik wik en weeg om het compositorisch naar wens te maken. Sommige vlakken bestaan uit stof andere zijn slechts lijnen overgenomen van de tekening met naald en draad.
Veel stoffen bewerk ik door te punchen, vilten, druktechnieken enz. Net zolang tot de stofuitdrukking is zoals ik hem hebben wil.
Sommige materialen hebben al; een hele voorgeschiedenis. Zij zijn al iets anders  of van iemand geweest.

Groei
Wanneer het beeld mij bevalt is er nog een hele weg te gaan. Mijn textielcollages groeien. Ze worden als een puzzel in elkaar gezet. Kiezen uit kleuren, technieken, lijnen net zolang totdat het voor mij klopt. Tot het beeld zegt wat het moet zeggen.

Onderwerpen
Ik kies mijn onderwerp vanuit gevoel. Waarneming staat hierbij voorop.
Daarna duik ik er dieper in en zoek ik dingen uit of zoek ik ervaringen op, zodat het ook echt wordt wat ik zeggen wil. Het moet kloppen...
 
Vergankelijkheid
Vergankelijkheid is een belangrijk element in mijn werk. Dit is  bewust of onbewust als terugkerend thema in mijn werk. Ook de waarneming vanuit mijn perspectief vind ik interessant. Hoe zie ik de werkelijkheid en hoe ziet de beschouwer deze? Wat weggelaten is, sijpelt soms toch nog door.

Kwetsbaarheid
Ook kwetsbaarheid is een terugkerend element. De kwetsbaarheid van de mens of de natuur om haar heen. Je ziet dit terug in de onderwerpskeuze, maar ook in het materiaalgebruik..

Powered by webXpress